BTW Teruggave Thuisbatterij

Hoe het werkt, wel of geen teruggave en doe de btw-test of een aanvraag indienen voor teruggave btw.

Het terugvragen van BTW

Bij aanschaf en installatie van de thuisbatterij

Indien een Nederlandse particulier met een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract geregeld energie inkoopt en verkoopt dient over de in- en verkoop btw berekend te worden. In dat geval kan in principe ook de BTW over de aanschaf en installatie van de thuisbatterij teruggevraagd worden.

Bent u ondernemer voor de BTW?

U bent ondernemer voor de BTW wanneer u met regelmaat diensten levert waar u een vergoeding voor ontvangt.

De energieprijs verandert gedurende de dag. De prijs is gemiddeld in de nacht en middag lager dan in de ochtend en avond. Met slimme software kan de batterij worden geladen wanneer de prijs laag is en op het net ontladen wanneer de prijs hoog is.

Er wordt dus dagelijks energie ingekocht en verkocht, waardoor met de batterij rendement behaald kan worden. Diegene is dan BTW ondernemer geworden en kan de BTW op de aanschaf van de batterij, installatie en aansturingssoftware terug vragen.

Wat betekent dit?

In het jaar van aanschaf kan de BTW op de aanschaf van de batterij, installatie en aansturingssoftware worden teruggevraagd. Er dient echter ook BTW afgedragen te worden. Dit bedrag schatten wij in op € 15 per kWh vermogen van uw thuisbatterij en is dus slechts een fractie van de terug te vragen BTW.

Wanneer wel of geen BTW teruggave?

Wanneer met de thuisbatterij energie wordt ingekocht en verkocht, kan de BTW teruggevraagd worden. Indien de batterij alleen wordt gebruikt om de zelf opgewekte energie op te slaan en later zelf te gebruiken, dan kan de BTW niet teruggevraagd worden.

Jaren erna?

Wanneer met de thuisbatterij energie wordt ingekocht en verkocht, kan de BTW teruggevraagd worden. Indien de batterij alleen wordt gebruikt om de zelf opgewekte energie op te slaan en later zelf te gebruiken, dan kan de BTW niet teruggevraagd worden.

Let op: er zijn 3 uitzonderingen op de Kleine Ondernemersregeling

U heeft een BTW nummer waarop de Kleine Ondernemersregeling van toepassing is

Er zijn diverse redenen waarom u al gebruik maakt van de Kleine Ondernemersregeling (KOR), bijvoorbeeld: U heeft in het verleden zonnepanelen gekocht en de BTW teruggevraagd of U heeft een eenmanszaak (gehad) en maak weinig omzet hierin.

Indien de KOR al van toepassing is, kan de BTW op de thuisbatterij in principe niet teruggevraagd worden. Er kunnen echter oplossingen zijn onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld als uw partner de thuisbatterij koopt. Dan dient het energiecontract ook op naam van uw partner te staan. Neem daarom vóór installatie van de thuisbatterij contact met ons op! Bent u inmiddels verhuisd en heeft u geen zonnepanelen meer? De BTW zou dan teruggevraagd kunnen worden. Na de verkoop van de woning bent u immers geen ondernemer meer. Neem vóór installatie van de thuisbatterij contact met ons op!

U bent al ondernemer of u wilt ondernemer worden binnen 3 jaar na aanschaf van de thuisbatterij

De BTW kan teruggevraagd worden, maar er zal nog gedurende 4 jaar BTW afgedragen dienen te worden. Per saldo zal de BTW teruggave vrijwel altijd aantrekkelijk blijven.

Hoe kunt u de BTW teruggave regelen? Neem hiervoor contact met ons op.

De BTW op de factuur van de thuisbatterij is meer dan € 2.495

Bent u al ondernemer? De BTW kan teruggevraagd worden (via uw eigen BTW aangifte), maar een beroep op de Kleine Ondernemersregeling is waarschijnlijk niet mogelijk vanwege uw eigen onderneming. Wanneer er een partner is zou die kunnen overwegen de thuisbatterij aan te schaffen.

Wilt u binnen 3 jaar ondernemer worden? Indien u binnen 3 jaar na het jaar van aanschaf van de thuisbatterij ondernemer wilt worden, dan kan een beroep op de Kleine Ondernemersregeling de BTW teruggave van de nog op te starten onderneming beïnvloeden. Wanneer er een partner is zou die kunnen overwegen de thuisbatterij aan te schaffen.

BTW terugvragen?

Iedereen die met een thuisbatterij energie gunstig inkoopt en duurder verkoopt kan in principe de btw op de aanschaf van de thuisbatterij terug vragen. Via onderstaande button komt u terecht op de website van de Centrale. Met deze organisatie werken wij samen als het gaat de btw teruggave.

U kunt hier een test doen om te kijken of u in aanmerking komt voor teruggave btw en u kunt ook de teruggave door ons laten regelen.

Bel of Whatsapp

7 dagen per week via Whatsapp bereikbaar

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden stuur je ons een Whatsapp of bel je voor een gratis oriëntatiegesprek.

Chat openen
Scan de code
Hallo! Kunnen we je helpen?